Istoria opticii

Problema opticii

Orientul antic[ modificare modificare sursă ] Învățații problema opticii Babilon aveau cunoștințe destul de avansate de astronomie.

cele mai bune pastile pentru restabilirea vederii

Astfel, încă de prin î. De asemenea, studiul sculpturilor demonstrează faptul că babilonienii stăpâneau perspectiva optică. Primele lentile cunoscute în istorie au fost realizate din cristalcel mai adesea cuarțfiind datate în jurul lui î.

În acest sens, cea mai celebră vestigie arheologică o constituie lentila de la Nimruddescoperită în regiunea actualului Kurdistan.

Civilizația greco-romană[ modificare modificare sursă ] Incendierea de către Arhimede a corăbiilor inamice cu ajutorul unor oglinzi La vechii grecioptica era o ramură importantă a fiziciialături de mecanicăacustică și căldură.

Capitolele cele mai importante ale opticii antice erau: dioptrica: studiul refracției schenografia: studiul perspectivei.

Problema opticii

Filozofii greci considerau că obiectele se văd datorită razelor vizuale care pornesc din ochi. Abia în secolul al XI-lea, Alhazen stabilește anatomia ochiului, arătând că lumina intră și nu pleacă din ochi. Filozofii din Grecia antică au considerat că proprietatea fundamentală a luminii este propagarea ei rectilinie într-un mediu omogen.

Astfel, cam cu trei secole î. Susține că vederea se datorează razelor care merg de la ochi la obiectul văzut și studiază relația dintre mărimea aparentă a obiectelor și unghiul sub care sunt văzute.

problema opticii dragon cu vedere slabă

Din acest motiv, Euclid este considerat întemeietorul studiului legilor pespectivei și al opticii geometrice. Între și d.

Problema opticii

Prin d. Cele mai vechi, datate cam problema opticii î.

  1. После окончания войны она вызвалась работать с теми, кто по той или иной причине попал в Авалон.
  2. Miopie cum se tratează gimnastica

Astfel, în lucrarea cunoscută sub numele latin De radiis stellarum, susține că orice lucru din univers emite raze în toate direcțiile, raze care se răspândesc în întreaga lume. Matematicianul persan Ibn Sahl c. În scrierile sale referitoare la optică, Alhazen — studiază mecanismul vederii, oglinzile sferice și lentilele, refracția atmosferică, dispersia luminii și descrie, se pare că pentru problema opticii dată, camera obscurăce era utilizată pentru determinarea diametrului aparent al Soarelui și al Lunii.

Alhazen susține printre primii că viteza luminii este finită, lucru subliniat ulterior și de Avicenna : " Abu 'Abd Allah Muhammad ibn Ma'udh, într-o lucrare tradusă ulterior în latină sub titlul Liber de crepisculis [8]tratează refracția atmosferică și mecanismul formării luminii crepusculare.

Europa[ modificare modificare sursă ] Robert Grosseteste c.

perga albină și viziune viziune kingisepp

Acesta subliniază rolul observației și al matematicii în studiul fenomenelor optice. Schiţă realizată de Bacon privind refracția luminii într-o sferă de sticlă umplută cu apă Roger Bacon c. Bacon atribuie fenomenul curcubeului reflexiei luminii solare prin particulele individuale de apă. De problema curcubeului s-a ocupat și Witelo c.

Despre proprietățile și emisia luminii.

În lucrarea Perspectiva, explică acest fenomen ținând seama și de refracția razelor de soare în picăturile izolate de apă. Renașterea[ modificare modificare sursă ] Microscopul construit de Hookeașa cum apare în lucrarea sa, Micrographia Apariția și dezvoltarea diverselor instrumente optice lunetatelescopulmicroscopul conduce la o adevărată revoluție științifică.

Ne referim aici la teoria heliocentricăconfirmată de observațiile lui Galileisau la descoperirea microorganismelor grație observațiilor lui Leeuwenhoek.

Sistema de múltiples lentes - Óptica geométrica - Física - Khan Academy en Español

Leonardo da Vinci - este unul dintre primii savanți care au afirmat că lumina ar putea fi un fenomen ondulatoriu, comparând răsfrângerea luminii cu ecourile, adică cu reflectarea undelor sonore. De asemenea, Leonardo emite ideea conform căreia lumina emisă de Problema opticii noaptea s-a datora reflexiei razelor solare pe așa-numitele mări lunare.

Despre ochi

Marele geniu era recâștigați-vă vederea cu și de problemele vederii binoculare și de modul de percepere a reliefului și distanțelor.

În manuscrisele sale s-a regăsit una dintre primele descrieri ale camerei obscure cu lentilă. În lucrarea sa Photismi de lumine et umbra scrisă în perioada - și apărută abia înFrancesco Maurolico -care cunoștea bine scrierile lui Alhazenîncearcă să dea o explicație funcționării lentilelor și ochelarilor.

care chiar și-au redat vederea miopie de antrenament ocular

Deoarece nu cunoștea legile problema opticii reușește să interpreteze corect drumul razelor de lumină. În lucrarea sa intitulată Magiae NaturalisGiambattista della Porta ?

În orice caz, prin studiile sale, marele savant italian a impulsionat cercetările privind încercarea de a combina cele două tipuri de lentile. Mai mult, în lucrarea sa De refractione opticesa încercat să formuleze o teorie a lentilelor.

Secolul al XVII-lea[ modificare modificare sursă ] Desoperirea lunetei în jurul anuluiatribuită lui Hans Lippershey - problema opticii un evenimet important în dezvoltarea opticii. Chiar dacă la început imaginile erau de slabă calitate, în secolul al XVII-lea acest aparat optic începe să se răspândească în întreaga Europă.

Istoria opticii - Wikipedia

Galileo Galilei - reușește să construiască cea mai bună lunetă existentă până atunci, capabilă să mărească imaginile de peste 30 de ori. Utilizând acest instrument, căruia i-a atribuit astfel o valoare inestimabilă, marele savant realizează descoperiri astronomice fără precedent, cum ar fi: studiul craterelor și munților lunariobservarea Căii Lacteedescoperirea celor patru sateliți ai lui Jupiter.

Galilei descrie și o metodă de determinare experimentală a vitezei luminii. Chiar dacă modalitatea aleasă s-ar solda cu un eșec dat fiind valoarea destul de mare a vitezeiaceastă metodă va sta la baza experimentelor de mai târziu pentru determinarea acestei mărimi fizice.

Johannes Kepler — este primul problema opticii de știință care realizează importanța lunetei perfecționate de Galilei și aduce unele îmbunătățiri acesteia. În lucrări ca At Vitellionem paralipomena și Dioptrice, efectuează și unele studii privind legile opticii.

Meniu de navigare

Încearcă să determine o formulă a legii refracțieidar aceasta este valabilă numai pentru unghiuri mici. Observând eclipseleremarcă forma inexplicabilă a contururilor umbrelor, predominarea culorii roșii la eclipsele de Lună și haloul luminos în cazul celei de Soare.

Toate acestea le atribuie refracției atmosferice. În lucrarea Astronomiae Pars Optica, Kepler descrie legea variației intensității luminii cu pătratul distanței, reflexia prin oglinzi plane și curbe, precum și efectul de paralaxămotiv pentru care tratatul poate fi considerat fundamentul opticii moderne.

Willebrord Snellius — enunță, înlegea matematică ce guvernează refracțiaproblema opticii mai târziu sub numele legea lui Snell.

problema opticii

Această lege a fost descoperită independent și de către René Descartes —fiind primul care a publicat-o. În ceea ce privește culoareaDescartes consideră că acesta este generată prin combinarea unor culori de bază, fiind primul care consideră că numărul culorilor fundamentale este trei roșuverde și violet.

Свежие записи

În tratatul său intitulat Thaumantias apărut înJan Marek Marci - descrie unele experiențe cu prismece le anticipează pe cele ale lui Newton. Acesta ajunge la concluzia că lumina albă se transformă în culori prin refracțieînsă cu toate rezultatele experimentale corecte, nu reușește să intuiască complexitatea luminii albe. Ilustraţie dintr-un articol publicat în de către Ole Rømer privind măsurarea vitezei luminii studiind mișcarea satelitului Io al lui Jupiter Nicolas Malebranche — emite o teorie interesantă privind natura culorilor, teorie ce ar anticipa viitoarea teorie ondulatorie.

  • Lecții de acasă - Fizica în școala prahoveană
  • Home Optică Optica a devenit prezentă pretutindeni în zilele noastre, chiar dacă deseori trecem cu vederea acest fapt.
  • Dizabilitatea vizuală a celui de-al doilea grup
  • Мне терять нечего.
  • Opinia lui Aristotel
  • Optică – Despre ochi
  • Optica geometrică - Fizica de liceu

Dacă la sunet este vorba de vibrațiile aerului, după Malebranche, în cazul luminii ar fi vorba de un eter foarte fin. Observațiile lui Francesco Maria Grimaldi - constituie un progres remarcabil în evoluția opticii.

Leave a Reply

Înîn lucrarea Physico-mathesis de lumine, coloribus et problema opticii menționează un fenomen pe care l-a numit difracțiesugerând astfel pentru prima dată că lumina nu se propagă neapărat în linie dreaptă, aceasta fiind capabilă să ocolească obstacolele, problema opticii inobservabil în cazul propagării prin reflexie sau refracție.

Mai mult, în urma unor experiențe, Grimaldi ajunge la concluzia că " Tot în apare și lucrarea lui Robert Boyle - Experiența și reflecții asupra culorilor, în special asupra naturii albului, cu observarea diamantului care strălucește în întuneric.

Cu ajutorul experinței cu emisferele din Magdeburgavându-l pe Robert Hooke - ca asistent, Boyle demonstrează că în vid lumina se propagă, dar nu și sunetul. În același an,apare și Micrographia lui Robert Hooke -care descoperă, independent de Grimaldi, fenomenul de difracție.

Nevrita optica

Problema opticii ceea ce privește culorile, diversitatea acestora este explicată de Hooke prin combinațiile în diverse proporții a două culori considerate fundamentale: roșu și albastru.

ÎnIsaac Newton - descoperă dispersia problema opticii prin prismă, reușind să descompună lumina în culorile componente și astfel a demonstrat că lumina albă este formată din radiații colorate. De asemenea, Newton aduce îmbunătățiri telescopului prin care este eliminată aberația cromatică. ÎnRasmus Bartholin descoperă refracție dublă a luminii în cristalele de spat de Islandafenomen căruia nu i-a găsit explicație.

Observând eclipsele lui Iounul dintre sateliții lui JupiterOle Rømer - reușește, înprima determinare aproximativă a vitezei luminii și obține valoarea de Astfel astronomul danez infirmă toate teoriile care presupuneau că lumina se propagă instantaneu, lucru susținut și de Descartes.

Newton și Huygens rămân de partea lui Rømer susținând ideea vitezei finite a luminii.